News

16 FEB 2024

12 jaar na de oprichting van Wilders Web Winkel opnieuw aandacht voor deze webshop in de Volkskrant.



16 NOV 2023

‘We gaan tijdens Future Talks in gesprek met kunstenaars, ontwerpers en creatieve professionals die de grote uitdagingen van deze tijd proberen aan te gaan. Waag Futurelab en Tabo Goudswaard faciliteren het gesprek over de toekomst. Wat kan de publieke sector leren van deze groepen? Welke praktijkvoorbeelden kennen we? Hoe gaan we van inspiratie naar systeemverandering? Hoe zorgen we voor een structurele rol van creativiteit in het oplossen de grote problemen van nu en in de toekomst? Sprekers zijn Liesbeth Bik, voorzitter van de Akademie van de Kunsten (KNAW). Meta Knol is bestuurder van Kunsten '92. Lucas Evers is hoofd van het MAKE programma van Waag Futurelab. Martijn Paulen is Strategic Director bij de Dutch Design Foundation (DDF). Samen met het Ministerie van OCW gaat DDF aan de slag met PONT (De Publieke Ontwerppraktijk), een meerjarig programma rondom de inzet van ontwerpkracht bij maatschappelijke vraagstukken. Openbare Bibliotheek Amsterdam, Oosterdokskade 143 Amsterdam vanaf 19.30 uur.



22 OKT 2023

Tabo in gesprek met Rikkie Kollé, de eerste transvrouw die Miss Nederland werd. En met de conservatieve hulpbisschop Rob Mutsaerts die de strijd aan wil gaan met de 'woke-evangelie' zoals hij dat noemt. Gesprek o.l.v. Arjo Kraak in de talkshow KRAAK bij Omroep Brabant.



26 OKT 2023

Lees nu het verslag van de conferentie GoedMaken op de Dutch Design Week. Dick Schoof, secretaris-generaal van het Ministerie Justitie en Veiligheid zei dat ontwerpdenken in toenemende mate een rol speelt in het maken van beleid op het ministerie. ‘Dader’ en ‘slachtoffer’ waren te gast en vertelden over hoe zij het weer goed proberen te maken met de ander. En vele hartverwarmende presentaties van diverse makers uit de Embassy of Safety.



21 - 29 OKT 2023

Here you can find an overview of all the projects, events and interviews with the makers from the Embassy of Safety at the Dutch Design Week 2023.



05 SEPT 2023

Een nijpend tekort aan personeel in het veiligheidsdomein, samenleven met ex-gedetineerden, meebeslissen over hoe het reservoir aan werkstrafuren in te zetten. Hoe gaan we het écht GoedMaken? Lees hier wat er tijdens Dutch Design Week (DDW23) te beleven is in de Embassy of Safety.



28 JUNI 2023

Samen met de Nationale Coalitie Financiële Gezondheid (NCFG) onderzoeken we hoe we financiële gezondheid bespreekbaar kunnen maken op de werkvloer. Door empathisch onderzoek in samenwerking met Deloitte kwamen we tot verschillende experimentele ontwerpvoorstellen. Eén daarvan is de ‘Fortune Teller’ met op maat gemaakte tarotkaarten die aanzetten tot het gesprek over je persoonlijke toekomst. Hare Majesteit Koningin Máxima, erevoorzitter van SchuldenlabNL woonde ook de actiebijeenkomst bij van de NCFG. Deze brede coalitie van 42 bedrijven en organisaties zet zich in voor de financiële gezondheid van hun werknemers. Fijne samenwerking met Manon van Hoeckel, Jeroen Pliester, Nadia van Vuuren - den Hartogh, Vivianne Smiggels en Bastiaan Walenkamp.



23 JUNI 2023

In een tijd van grote maatschappelijke veranderingen voelen we ons soms machteloos in onze rol als toezichthouder. Organisaties blijken niet wendbaar genoeg om oplossingen te bieden bij de snel veranderende omstandigheden. Door The School of Leadership by Ebbinge werden Jetske van Oosten en Tabo Goudswaard gevraagd een artikel te schrijven voorhet boek De Twijfelende Toezichthouder. Het boek biedt verdiepende inzichten die bijdragen aan toezichthouden nieuwe stijl: betrokken én op afstand. In balans met de verschillende rollen die de toezichthouder heeft. Twijfel is het begin van wijsheid, terwijl er tegelijkertijd van bestuur en toezicht daadkracht verwacht wordt.



22 JUNI 2023

De Nederlandsche Bank en de Sociaal Creatieve Raad organiseren de 2de talkshow ‘Makers van nieuwe waarden’ met het thema ‘Kunst van de verbeelding’. Gasten zijn Renzo Martens (kunstenaar en filmmaker), Manon van Hoeckel (social designer), Let Geerling (curator kunstcollectie Radboud UMC) en Maaike van Leuken (divisiedirecteur Bedrijfsvoering & programmadirecteur Huisvesting). Ontvangst vanaf 15.00 uur in DNB Auditorium, locatie Toorop Spaklerweg 4, 1096 BA Amsterdam



9 JUNI 2023

Artikel in het jubileumnummer van Boekman over de toekomst van kunst en cultuur: "De roep om een cultuuromslag - Makerschap in een nieuw perspectief"



30 MEI 2023

Tafelgast in talkshow Pakhuis de Zwijger: "Wat de kunstenaar kan doen". Wat betekent de groeiende waardering voor kunstenaars buiten de kunst- en cultuursector voor het toekomstige kunstenaarschap? Aanvang 20.00 uur, Piet Heinkade 179, 1019 HC Amsterdam.



11 MEI 2023

Lezing Maakkracht op netwerk- en inspiratiedag voor programmeurs van Nederlandse Bibliotheken.



02 MEI 2023

De introductie van het Makerscollectief binnen het Ministerie van Justitie en Veiligheid. Er is een nieuw initiatief van ambtenaren in dienst bij het Ministerie van Justitie en Veiligheid en ketenpartners zoals het Openbaar Ministerie, Politie en Reclassering Nederland: het Makerscollectief. Creatieve denkers, ondernemende ontwerpers en enthousiaste doeners verspreid over deze organisaties bundelen hun krachten om aanvullend aan bestaande manieren van werken, op verrassende wijze bij te dragen aan een veilige samenleving.
Tijd: 12:00 - 17:00 uur. Locatie: Ministerie van Justitie en Veiligheid: Turfmarkt 147, 2511 DP in Den Haag



17 FEB 2023

Overal is het voelbaar: systemen lopen vast. ‘Maar die systemen die we zelf georganiseerd hebben, kunnen we veranderen door ons makerschap, een skill die iedereen heeft en steeds meer prioriteit krijgt.’ Dat zegt Tabo Goudswaard, social designer en co-auteur van "Maakkracht". Hij geeft zijn visie in de podcast-serie “Op zoek naar het nieuwe verhaal”. Daarin praat Cees van Lotringen met de denkers en de doeners van onze tijd. Doel is om een nieuw narratief te vinden voor de transitie naar een nieuw en uitdagend tijdvak.



30 JAN 2023

De bewindspersonen Gunay Uslu, Dennis Wiersma, Robbert Dijkgraaf en Marjan Hammersma bespraken hun hoogtepunten van 2022 op de nieuwjaarsbijeenkomst van het Ministerie van OCW. Tabo was uitgenodigd om te vertellen over het boek Maakkracht - Een nieuwe benadering van complexe vraagstukken, wat hij samen met Jetske van Oosten uitbracht bij Uitgeverij Business Contact.



27 DEC 2022

‘Met maakkracht verander je samen het systeem’. Ons sociaaleconomische systeem blijkt onvoldoende opgewassen tegen de huidige maatschappelijke opgaven. In ‘Maakkracht’ pleiten Tabo Goudswaard en Jetske van Oosten voor een radicaal nieuwe manier van denken en werken. Door ruimte te bieden aan de gedrevenheid van de mens, ontstaan er onvoorziene oplossingen voor complexe vraagstukken. Interview voor Managementboek.



12 NOV 2022

Benader maatschappelijke vraagstukken alsof je er verliefd op bent. In de designwereld is een verschuiving gaande. Jonge ontwerpers zoeken oplossingen voor complexe maatschappelijke problemen. Jetske van Oosten en Tabo Goudswaard beschrijven in het boek Maakkracht hoe sociaal design bestaande systemen kan veranderen. Podcast voor De Correspondent in de reeks 'Goede gesprekken' met Lex Bohlmeijer.



24 OKT 2022

Eerste exemplaar van Maakkracht in ontvangst genomen door Gunay Uslu, staatssecretaris Cultuur en Media.



24 OKT 2022

Lancering van Maakkracht, Een nieuwe benadering voor complexe vraagstukken.



20 OKT 2022

‘De grote maatschappelijke opgaven vragen om vertrouwen op makerschap’. Interview op Architectenweb over de Embassy of Safety.



22 - 30 OCT 2022

Come to Dutch Design Week and visit the Embassy of Safety. We have the ambition to make society safer by deploying designers. This is driven by the major security challenges of our time, such as online crime, subversion and polarisation. Visit the expo and participate in the programme. Hope to see you at the Klokgebouw in Eindhoven!



22 SEPT 2022

In Waag Future Talk 'Verander het voedselsysteem' zegt Michiel Schwarz : "We komen verder als we al onze problemen als een ontwerpvraag gaan herformuleren." Vera Bachrach: “Als je je jezelf de houding van maker gunt, dan krijg je meer 'agency' om je te kunnen weren tegen systemen. André Schaminée legt het verschil uit tussen een transformatie en een transitie. Kees Scheepens laat zien dat we in onze omgang met dieren drie kernwaarden leidend moeten maken: respect, wederkerigheid en verantwoordelijkheid. Harm-Jan Pietersen zoekt hoe de niet-financiele prijs (true price) van voedsel belangrijker gemaakt kan worden.



20 SEPT 2022

"Strengthening trust is “key” in many security issues, such as online crime, subversion and polarisation." Interview with World Design Embassies about Dutch Design Week.

29 AUG 2022

Voor het programma #wijsheidindezorg sprak Tabo met Lia de Jongh, bestuursvoorzitter bij zorgorganisatie Topaz in Leiden. “Een social designer gaat uit van een makersmentaliteit. Die is in iedereen aanwezig."

JUNE 2022

This year I will be part of the Social Design Jury for the Dutch Creativity Awards. Please submit your work before June 29, 2022.



14 JUNI 2022

Future Talks is terug! Talkshowreeks met de creatieve sector over haar rol bij maatschappelijke opgaven. Na eerdere afleveringen over activisme en maakbaarheid in de kunsten, en samenwerkingen tussen kunstenaars en het bedrijfsleven, gaan we in de vierde aflevering in gesprek over maatschappijkritische kunst. Moderator Tabo Goudswaard gaat in gesprek met onder meer Renzo Martens, Ahmet Polat, Jacqueline Grandjean en Jeanne van Heeswijk. 20:00 uur in Pakhuis de Zwijger, Amsterdam.



01 JUNI 2022

‘Haal ze van dat eiland en maak ruimte in de samenleving’
Wat in de white cube of black box gebeurt is enorm waardevol, stelt Tabo Goudswaard. Maar de kunstenaar en social designer houdt vooral een pleidooi om creatief makerschap in te zetten bij het oplossen van maatschappelijke vraagstukken. “Ik doe een appèl op het makerschap van iedereen. Durf het met elkaar samenleven als je materiaal te zien.” Artikel in Fanzine van Brabant C.



03 MRT 2022

Talkshow in Pakhuis de Zwijger: Hoe kunnen ontwerp en beleid samenkomen in het veiligheidsdomein? Tafelgasten zijn: Tabo Goudswaard – curator van de Embassy of Safety. René Poort - Strategisch adviseur bij Reclassering Nederland. Wijkagent Lily Habra en Dorian Kingma en Myrthe Krepel - ontwerpstudio SMELT. Klasien van de Zandschulp - affect lab.



01 FEB 2022

Future Talks #3: Winst voor wie? Welke rol kan het bedrijfsleven spelen bij de aanpak van grote maatschappelijke opgaven? En hoe kan de samenwerking met kunstenaars en ontwerpers hierin waardevol zijn? Met: Barbera Wolfensberger - Directeur-Generaal Cultuur en Media van het ministerie van OCW, Roland van der Vorst – Hoofd Innovatie bij Rabobank en columnist in FD, Verily Klaassen – Hoofd Kunstzaken Rabobank, Arne Hendriks – Kunstenaar, Koert van Mensvoort – Creatief Directeur Next Nature Network.



21 DEC 2021

Journalist Niels Guns gaat elke maand met verschillende gasten in gesprek over de kracht van ontwerp bij het oplossen van maatschappelijke vraagstukken. In deze aflevering spreekt hij met Tabo Goudswaard (Embassy of Safety Curator en ontwerper) en Mies Loogman (Ontwerper). Zij verkennen hoe ontwerp bijdraagt aan bewustwording in sociaal-maatschappelijke vraagstukken, en hoe je dit doorvertaalt in concrete oplossingen.



21 DEC 2021

Zie hier de terugblik op de Embassy of Safety 2021: In een game leren om te gaan met de risico’s van de onlinewereld. Of een ex-jeugdcrimineel die vertelt over de verleiding van het grote drugsgeld. De Embassy of Safety was tijdens Dutch Design Week het toneel voor verrassende veiligheid: nieuw gedrag om de samenleving samen veiliger te maken. Veel dank aan alle partners, ontwerpers en geïnteresseerde bezoekers. In 2022 gaan we verder met dit mooie werk.



30 OKT 2021

Willem de Kooning Academy awarded the yearly Drempelprijs (Threshold Awards) for Social Practices to Kela van der Deijl (Animation) for her project 'Mail Time'. The Drempelprijs is powered by the Municipality of Rotterdam.



23 OKT 2021

Het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie, Jongeren Woonlab (TU/e Urban Labs, Springplank, Stichting Woonbedrijf Eindhoven), Stichting Zwerfjongeren Nederland en Kansfonds organiseerden de conferentie 'Een thuis voor alle jongeren' als onderdeel van de Embassy of Inclusive Society tijdens de Dutch Design Week.



21 OKT 2021

Interview at the Design Research & Innovation Festival, during the Dutch Design Week. At the Embassy of Safety, we believe that there are many opportunities to create a safer society. To achieve this, we continuously collaborate and work on the significant safety challenges of our time.



20 OKT 2021

BNR is benieuwd hoe designers kunnen bijdragen aan maatschappelijke vraagstukken. Tabo Goudswaard sprak hen in de Embassy of Safety op de Dutch Design Week en vertelt hoe ontwerp en beleid samen kunnen komen in het veiligheidsdomein.

16 - 24 OKT 2021

Verrassende Veiligheid. Aangejaagd door de creativiteit van ontwerpers blijken onvermoede groepen ineens bij te willen dragen aan een veiligere samenleving. In de Embassy of Safety brengen we ontwerp en beleid samen; ontwerpers, toekomstmakers en denkers bundelen hun krachten en geven tijdens Dutch Design Week (DDW) met elkaar de toekomst vorm. Te bezoeken in het Klokgebouw te Eindhoven. Tabo Goudswaard is de curator van deze Embassy.



16 OKT 2021

Design Academy Eindhoven has announced the winners for its annual awards, which recognise exceptional talent and professionalism among graduating students. The Gijs Bakker Award was given to Ginevra Petrozzi a graduate of the Social Design MA programme, for her installation and project Digital Esoterism, which merges traditional ideas of Witchcraft with digital technologies and interfaces to question the creation of meaning and how knowledge is transmitted.



12 OKT 2021

De publicatie 'Meer dan een dak boven je hoofd' staat online! Het staat vol met ontwerpen die iets willen veranderen voor meer dan 12.000 dak- en thuisloze jongeren in Nederland. Het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie vroeg ontwerpers mee te denken over nieuwe woonconcepten voor deze kwetsbare groep. Lees er meer over in deze publicatie -met voorwoord van staatssecretaris Paul Blokhuis- en laat je vooral inspireren om aan te haken – om samen te zorgen voor de vernieuwing die zo hard nodig is.



26 SEPT 2021

Demissionair minister van OCW Ingrid van Engelshoven zegt In Future Talk 2 dat we verbeeldingskracht nodig hebben voor de grote opgaven in Nederland. We bespraken hoe waarden die ontstaan bij micro interventies van kunstenaars bij kunnen dragen aan grote systemische impact. En wat is er nodig om de kloof tussen instituten en het echte dagelijkse leven te overbruggen? Kijk het fijne gesprek terug met Marleen Stikker, Paul Hekkert, Roel Schoenmakers, Arna Mačkić en Angelo Bromet. Future Talk is een initiatief van Waag Future Lab en de Sociaal Creatieve Raad. Foto door Wardie Hellendoorn.



11 SEPT 2021

Podcast: Agent Joost-Jelmer Kasper in gesprek met Lex Bohlmeijer voor De Correspondent. Hij deed mee aan From the Police with Love – een project waarin hij aan een kunstenaar gekoppeld werd. Hij bekijkt problemen nu een stuk creatiever.



01 JULI 2021

Hoe ontwerpen we een veilige en inclusieve samenleving? Talkshow in Pakhuis de Zwijger over de introductie van de Embassy of Inclusive Society en Safety. 16.00 uur, Livecast, Gratis Online.



19 MEI 2021

Future Talks #1: activisme? Hoe kunnen we een toekomstige samenleving duurzaam en inclusief maken en welke rol spelen kunstenaars en ontwerpers hierin? Over deze vraag gaat de programmareeks Future Talks. Future Talks is een initiatief van Waag Future Lab en wordt gerealiseerd in samenwerking met de Sociaal Creatieve Raad.



30 APR 2021

HEMA Foundation verlegt focus naar Social Design.
Social Designer Tabo Goudswaard treedt toe tot bestuur HEMA Foundation. De HEMA Foundation, opgericht in 2018, is een onafhankelijke stichting die zich inzet voor een inclusieve samenleving waarin iedereen mee kan doen aan het dagelijks leven. Vanaf dit jaar zal de focus van de Foundation liggen op het stimuleren van de inzet van Social Design.


17 APR 2021

In onafhankelijk opinieblad Tijdschrift voor de Politie verscheen een mooie recensie over From the Police with Love. Het boek geschreven door Arnoud Grootenboer en Marjon van Gelderen over Social Design Politie.



17 MRT 2021

De Sociaal Creatieve Raad gaat samenwerken met de Raad voor Volksgezondheid & Samenleving (RVS) en het College van Rijksadviseurs aan de agenderende bundel ‘Ruimte voor ontmoeting’.

08 FEB 2021

Te gast in het Live Magazine van Design Digger & BNO in Pakhuis de Zwijger, 18.30 uur.



01 FEB 2021

Interactieve online talkshow ‘Een thuis voor alle jongeren’. Teams van ontwerpers en maatschappelijke organisaties presenteren nieuwe concepten met de ambitie om dak- en thuisloosheid onder jongeren systematisch tegen te gaan. Pakhuis de Zwijger, 16.00 uur.



30 JAN 2021

In het artikel ‘Onderdak dankzij designers’ in het Parool bespreek ik een aantal veelbelovende plannen voor de zwerfjongerenproblematiek. Het is een vooruitblik naar de interactieve online talkshow 'Een thuis voor alle jongeren' van maandag 1 februari 2021 bij Pakhuis de Zwijger.



17 DEC 2020

Proud to be listed in the Dutch Design Yearbook 2020.



09 DEC 2020

Voor het Prins Bernhard Cultuurfonds selecteerden we in de provincie Gelderland drie instellingen voor de Gelderse Pauwenveer. De prijs bestaat uit een bedrag van €25.000 en een kunstwerk ontworpen door Niels van Bunningen. Het Besiendershuis uit Nijmegen heeft de prijs ontvangen uit handen van John Berends, commissaris van de Koning. De andere genomineerden waren Motel Spatie uit Arnhem en Lokalen uit Lichtenvoorde. Beide organisaties ontvingen een cheque van €5.000.



19 NOV & 10 DEC 2020

Spreker op het Innovatie- en Datalab ID2020 van de Provincie Overijssel. Het thema van dit jaar is 'De kunst van innoveren'.



01 NOV 2020

Tabo Goudswaard treedt toe tot de Raad van Toezicht (portefeuille innovatie) van Altrecht. Mensen met een ernstige en complexe psychiatrische ziekte kunnen bij Altrecht terecht voor specialistische behandeling. Jaarlijks behandelt Altrecht zo’n 25.000 mensen. Bij Altrecht werken ongeveer 2700 mensen.

30 OKT 2020

Ontwerpers, lokale organisaties en jongeren werken samen aan nieuwe woonconcepten voor dak- en thuisloze jongeren. Tijdens de Dutch Design Week deelden twee ontwerpteams hun ervaringen en gingen met de aanwezigen in gesprek. Zie hier de terugblik.



22 OCT 2020

Speaker at Design Research & Innovation Festival DRIVE 2020. Tabo will talk about innovative projects in the context of preventing undermining crime and the opportunities for the creative industries.




20 SEP 2020

Wild at Heart @ GLUE Amsterdam. Meetup arranged by Beroepsorganisatie Nederlandse Ontwerpers, Dutch Design Foundation, Dutch Design Daily. A’DAM Toren, Amsterdam.



02 JUL 2020

In de Tweede Kamer is de motie aangenomen om de Sociaal Creatieve Raad te raadplegen bij vraagstukken van maatschappelijk belang!



23 JUN 2020

We hebben de Sociaal Creatieve Raad opgericht! Een raad van vijftig vertegenwoordigers van diverse maatschappelijke netwerken die hun krachten bundelen om samen met kunstenaars en ontwerpers onze samenleving vorm te geven na coronatijd.



10 JUN 2020

Een nieuwe positie voor de kunstsector in de verbonden samenleving - Artikel in Boekman Extra over Kunst en de coronacrisis.



23 MRT 2020

Projectleider ontwerptraject Nieuwe Woonconcepten voor dak- en thuisloze jongeren. Het aantal dak- en thuisloze jongeren in Nederland terugbrengen naar nul. Dat is het doel van het Actieprogramma Dak- en Thuisloze Jongeren van het ministerie van VWS. Zie de open oproep van het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie.



13 JAN 2020

Presentation for the Minister of Justice and Security Ferdinand Grapperhaus about wicked safety problems which can benefit from a designerly approach. At the Dutch Design Foundation, Eindhoven.



17 DEC 2019

Recap of this years edition of the Embassy of Safety.



2 & 3 DEC 2019

Wij willen Social Design als vakgebied in Nederland professionaliseren en beter op de kaart zetten. Tijdens deze summit willen we kennis en ervaringen delen en gezamenlijk vormgeven aan wat wij vinden dat dit vakgebied nog nodig heeft.



21 NOV 2019

Het Groninger Museum organiseert in samenwerking met de Boekmanstichting een thema-avond over kunst en design als innovator. Hoe worden kunst en design ingezet om innovatieve oplossingen te vinden voor maatschappelijke problemen? Museumeiland 1, Groningen.



18 NOV 2019

Kunstenaar en social designer Tabo Goudswaard is dit studiejaar als ‘gastdocent van het jaar’ verbonden aan de opleiding International Lifestyle Studies (ILS) van Fontys ACI in Tilburg.

17 NOV 2019

In deze documentaire zijn de eerste maanden van Social Design Politie gevolgd. Zondag 17 nov. om 15.25 uur te zien op NPO2.



19 - 27 OKT 2019

Curator van de Embassy of Safety. In de Embassy of Safety kijken we de komende jaren samen met Vereniging Nederlandse Gemeenten, Nationale Politie, Aanjaagteam Ondermijning en andere partners naar hoe ontwerpers een bijdrage kunnen leveren aan actuele veiligheidsvraagstukken. Dutch Design Week, Paviljoen Ketelhuisplein, Eindhoven.



17 OKT 2019

The World Design Embassies connects designers with companies and stakeholders to look at the challenges we face as a society in a quickly-changing world, and the role design can play. In this podcast: Safety and resilience expert Hans Boutellier and curator Tabo Goudswaard talk about how our ideas of safety have changed over time and the challenges we face now, including how organized crime undermines our daily lives, and how exposing how hard drugs are manufactured can change our moral ambiguity about taking them.

12 SEP 2019

Interview in Boekman. Een social designer wil de wereld veranderen.



24 JUN 2019

Tentoonstelling op festival gemeente Maashorst met resultaten die opgehaald zijn bij bewoners met behulp van challenges. Hieruit wordt een conceptvisieplan gemaakt voor de nieuwe gemeente na het herindelingsproces. Theater Markant, Uden.



14 MEI 2019

Politieagenten en social designers gaan samenwerken. Kick-off bijeenkomst van 13.00 tot 16.00 uur in de HKU (Hogeschool voor de Kunsten Utrecht) locatie Oudenoord.



09 MEI 2019

Wij nodigen je graag uit om op 9 mei, in Pakhuis de Zwijger, aan te schuiven voor alweer de derde ‘Schuttersmaaltijd’.



02 MEI 2019

Waarom we grote maatschappelijke veranderingen met een kunstenaars mindset tegemoet moeten treden. Artikel geschreven met Merlijn Twaalfhoven, Daniëlle Arets en Wim Oolbekkink.

08 APR 2019

Landerd en Uden willen samen een nieuwe gemeente vormen: gemeente Maashorst. De beide gemeenten werken toe naar een definitief samengaan op 1 januari 2022. Toekomstige inwoners kunnen meedenken en meepraten over de nieuwe gemeente. Wij dagen ze uit om te vertellen wat zij belangrijk vinden. Welke kansen en mogelijkheden zien zij bij deze gemeentelijke herindeling?



02 APR 2019

Artikel in het AD over de eendaagse tentoonstelling Zwolle 20x20.



30 MRT 2019

Zwolle 20x20: de essentie van Zwolle in een eendaagse expositie. Ons team van social designers bezocht de afgelopen maanden 20 buurten van Zwolle om daar de essentie van de buurtcultuur te vangen. Bijvoorbeeld de stoelen die gebruikt worden om de parkeerplek voor de deur vrij te houden en de tatoeage op het been van de Wipstrikker toen PEC Zwolle met 5-1 won van Ajax in de bekerwedstrijd. Zaterdag 30 maart van 14.00 tot 18.00 uur aan de Voorstraat 31, Zwolle.



09 FEB 2019

Workshop op Turn Camp, How to unfuck the world. Wat vraagt het van mij om tot verandering te komen samen met anderen? Wat heb ik te bieden als kunstenaar?



01 DEC 2018

De politie kan het niet meer alleen en zoekt ‘vreemde vrienden’ om andere manieren van werken en zijn te ontdekken. Het Social Design Repertoire is een waardevolle aanvulling op de huidige manieren van werken, organiseren en leren bij de Nederlandse Politie. Zie Social Design Politie voor de start van het programma.



11 NOV 2018

De Pastoe Fabriek favours a new international counter-culture to break the hegemony of the global financial institutions and to reverse the tide of narrow-minded patriotism and identity politics. Jos Oberdorf (moderator, partner npk design), Alison Clarke (director Papanek Foundation), Stefano Marzano (former DEO Philips Design), Erik Mattie (Bureau M&DM) and Tabo Goudswaard discuss an avant-garde that collaborates and unites through design, to contribute to a ‘good society’ that is fair and just. Le Guess Who, Utrecht.



24 OCT 2018

Ontwerpen is meer dan mooie vormgeving; het is een manier van kijken en denken. Die potentie van de ontwerpsector kan volgens de Raad voor Cultuur veel meer worden benut. Paneldiscussie op de Dutch Design Week, Eindhoven.



13 OCT 2018

Artistieke Klimaattop in Leeuwarden, Culturele Hoofdstad van Europa. Grootschalig artistiek beraad over het klimaatvraagstuk.



10 OCT 2018

Keynote speaker at the Infographics Conference 2018.



10 JUL 2018

Gestart met het vormgeven van de City Deal Kennis Maken in de Gemeente Den Haag. City Deals zijn concrete samenwerkingsafspraken tussen steden, rijksoverheid en hoger onderwijsinstellingen. Doel is te komen tot innovatieve oplossingen voor maatschappelijke vraagstukken.



06 JUL 2018

The winner of the WdKA Drempelprijs 2018 Social Practices is ... Marieke Widlak with her film Now of Never Again.



28 JUN 2018

Het afstudeerproject ‘In Pursuit of Tactility’ van Studio PMS op de HKU wint de Utrecht Manifest Social Designprijs 2018.



18 JUN 2018

Zie hier het Boerenmanifest wat we opstelden met de deelnemers aan de Landbouw Innovatie Campus van de Provincie Noord-Brabant.



02 JUN 2018

Artikel in NRC Over Hier besta ik
, kunstenaars portretteren eenzaamheid.



09 MRT 2018

Opening tentoonstelling Hier besta ik
. Kunstenaars Bianca Sistermans, Pieter Kusters, Hester van Hasselt, Dominique Himmelsbach De Vries en Silvia Russel presenteren het werk dat zij maakten in het kader van Aanpak Eenzaamheid Amsterdam. 17 – 20 uur, Stichting Artless, Madurastraat 72, Amsterdam. Beeld: Pieter Kusters.



08 MRT 2018

Boekpresentatie Lonely in Mokum. De onthulling van een reisgids om samen eenzaamheid aan te pakken in Pakhuis de Zwijger.



12 DEC 2017

Artikel Kunstenaar zoekt systeem in Boekman 113 De waarde van cultuur.



26 NOV 2017

Lezing op deze bijeenkomst over de toenadering tussen kunst en de samenleving. De Rabobank pioniert in hun zoektocht naar hoe kunst en kunstenaars een rol kunnen spelen bij de ontwikkelingen en transitie van het bedrijf. Stedelijk Museum, Amsterdam.



23 NOV 2017

Expertsessie op het HR Trending Topics Congres waarin deelnemers leren over het artistieke repertoire van kunstenaars en hoe dit van waarde is voor bedrijven..

23 NOV 2017

Keynote over Cultuur als innovatie voor het sociale domein. Theaterschip, Deventer.

17 NOV 2017

Themasessie op de Dag van de Lokale Democratie i.s.m. Vereniging Nederlandse Gemeenten. Over de veranderde verhouding tussen overheid en inwoners en het bedrijfsleven. De Woonindustrie, Nieuwegein.



16 NOV 2017

Opiniestuk: Medewerkers van bedrijven kunnen veel leren van kunstenaars.



16 NOV 2017

College voor de makers van LUX LAB, Nijmegen.



14 NOV 2017

Zoek de 5 verschillen tussen kunstenaar en bedrijfsleven. Dag van Kunst en Cultuur, EYE Filmmuseum, Amsterdam.



09 NOV 2017

Durf jij te erkennen jij dat je eigenlijk in een bubble met gelijkgestemden leeft? En ben je het er mee eens dat het goed zou zijn om meer contact met vreemde, onbekende, andersdenkende mensen te hebben? Gebruik dan de methode van de Bubble Challenge.



10 NOV 2017

Artikel over het traject wat Gamechangers Studio begeleidde: de zoektocht naar een oplossing voor lege boerenschuren op het platteland. Op Agri Meets Design.

06 NOV 2017

Designer en boer verstaan elkaar goed. Nieuwe Oogst beschrijft de bijeenkomst van de Gamechangers Studio op de Dutch Design Week.

21 - 29 OKT 2017

We presenteren een Less +1 installatie en diverse bijeenkomsten op de Dutch Design Week in Eindhoven.



13 OKT 2017

Geef ons land een onzekerheidsvaardige overheid. Opiniestuk geschreven samen met Merlijn Twaalfhoven.



25 SEPT 2017

Lancering Amsterdam Bubble Challenge tijdens het Openingsprogramma "Vele gezichten van eenzaamheid' in Pakhuis De Zwijger, Amsterdam.



SEPT 2017

Artikel over Hier Besta Ik in MUG Magazine. Een experiment van de Aanpak Eenzaamheid Gemeente Amsterdam.



SEPT 2017

Een artikel over impactproductie in het themanummer van Kunstzone over activisme.



27+28 JULI 2017

Lecturing at the Citizens Artists Conference, Tabakfabrik, Linz, Austria.



10 JULI 2017

Zoektocht naar het extra ingrediënt. Interview over Less +1 op FoodUp! Brabant.



09 JULI 2017

Finissage van de tentoonstelling WHAT NEXT: Utopia? in 38CC, Delft.



22 JUNI 2017

De Utrecht Manifest Social Design Prijs uitgereikt aan het beste afstudeerproject op de HKU.



08 JUNI 2017

Public presentation our project Less +1 in which we are looking for possible strategies to produce less and at the same time increase the value and joy in food.



19 MEI 2017

Met een aantal zeer goede mensen start ik na de zomer iets nieuws waar ik erg enthousiast over ben: De Gamechangers Studio NL. We geloven dat het opleiden van organisatieprofessionals tot Gamechangers cruciaal is om een positieve impact te maken op taaie maatschappelijke problemen. We leiden deelnemers op tot aanjagers van een veranderingsproces in hun eigen beroepspraktijk. Dit doen we door het toepassen van de Frame Innovation methodiek, zoals ontwikkeld door Kees Dorst, Professor aan de Technische Universiteit Sydney.



09 MEI 2017

Schuttersmaaltijd op de Dag van Europa In Pakhuis de Zwijger in Amsterdam. Wie maakt ons wat?



08 MEI 2017

Amsterdam wil een integrale stedelijke aanpak tegen eenzaamheid ontwikkelen. Ik mag een aantal vernieuwende aanpakken realiseren met kunstenaars en organisaties.



08 APR 2017

Opening expositie How on earth should this be art, Concordia, Enschede.



25 MRT 2017

Participatie Paradox Atelier op het festival van HUMAN We doen het zelf wel in Amersfoort. Samen met de Vereniging Nederlandse Gemeenten.



20 MRT 2017

Lezing Boekman Stichting. Maatschappelijke vraagstukken aanpakken in samenwerking met kunstenaars en ontwerpers (ook interessant voor niet-kunstenaars!)



01 FEB 2017

Lid van de Adviescommissie Vormgeving, Stimuleringsfonds Creatieve Industrie.
Member of The Design Advisory Committee of the Creative Industries Fund NL.



25 JAN 2017

Website Participatie Paradoxen online!.


05 JAN 2017

What Art Schools now require more than anything else. Article online on The Art School Reinvented / WDKA.



14 DEC 2016

Presentatie op de slotbijeenkomst van de Divorce Challenge, Fokkerterminal, Den Haag.



9 DEC 2016

Artikel in NRC over de Impact Award door Pieter van Os.

2 DEC 2016

Uitreiking van de Impact Award aan de beste impactproducent van 2016. Samen met Hedy d'Ancona tijdens de Engaged Art Fair in De Balie in Amsterdam.



24 NOV 2016

Speaker at The Ibero-American Design Biennial (BID) Lecture on Impact Production: the added value and role artists and designers can have within society and also the circumstances which are needed in order to make impact. Central de Diseño de Matadero, Madrid, Spain.



17 NOV 2016

Publiek gesprek op Festival Voor Eenzaamheid Van Iedereen. President Allendelaan 3, Amsterdam Nieuw-West.

8 - 9 NOV 2016

Speaker at the "A Soul for Europe" Conference which is devoted to the topic of “Culture and Europe” and aims to foster the dialogue about the European integration process between culture, politics and civil society. Allianz Forum, Pariser Platz 6, Berlin, Germany.



28 OKT 2016

Participatie Paradox Atelier voor Provincie Noord-Brabant op de Dutch Design Week.



12 OKT 2016

Cultuurbarbaren - Hoe ziet de toekomst van kunst eruit? Tegenlicht Meet up in Pakhuis de Zwijger, Amsterdam



05 OKT - 07 NOV 2016

Impactproducenten opgelet: inschrijving Impact Award 2016 geopend!



03 OKT 2016

'Social Design' als wonderolie tegen vechtscheidingen. Column van Margriet Oostveen in de Volkskrant.

29 SEP 2016

Het Amsterdamse College van B&W presenteert de ambitie voor 'Ruimte voor maatschappelijk initiatief'. De Buurtzaak, Chris Lebeaustraat 4, Amsterdam


29 SEP 2016

Kicking off a series of Lectures at the HKU on impactproduction. Hogeschool voor de Kunsten, Utrecht.

24 - 26 SEP 2016

Lecturer at Citizen Artist Incubator, an intensive and transformative month that prepares 15 of Europe’s most promising performing artists for their vital role in shaping our rapidly changing world. Laxenburg Castle, Vienna, Austria.



21 - 23 SEP 2016

Speaker at the “Social design scheme in Lithuania. The case of radicalism in society” in Vilnius, Lithuania.

14 SEP 2016

How can art know and change the world? Discussion at the Book launch of 'What's the Use?', Veem Huis, Amsterdam



13 SEP 2016

Interview in Kunstlicht magazine. The title of this issue is Cultural Policies: Agendas of Impact



06 SEP 2016

Lancering Divorce Challenge. De Minister van Veiligheid en Justitie daagt Nederland uit om te komen met ideeën om vechtscheidingen en de schadelijke gevolgen voor kinderen hiervan, terug te dringen.



01 SEP 2016

Studio Goudswaard moves to Spring House, home for radical innovators. New address: De Ruijterkade 128, 1011 AC Amsterdam.



07 JUL 2016

WDCD Live Amsterdam 2016 report: What Ideas Can Do for Impact breakout IMPACT REQUIRES A SIMPLE IDEA AND A LITTLE MAGIC.



01 JUL 2016

Breakout session on impact production at WDCD, Muziekgebouw aan 't IJ, Amsterdam.



23 JUN 2016

Dialoog met Erik Schrijver op Festival Bombarie, LKCA, Jaarbeurs, Utrecht.

14 JUN 2016

Presenting the Dutch practice of collaborations between artists/designers and organizations on a seminar of the HKU and Korea National University of Arts.



7 JUN 2016

Deelcongres op het VNG Jaarcongres: De kracht van design - innoveren met de samenleving.



25 MEI 2016

Presentatie voor De VSBN, het platform voor bedrijfscollecties in Nederland bij AkzoNobel, Amsterdam. Bedrijfscollecties 2.0 - Over de samenwerking met kunstenaars.



12 MEI 2016

Gastspreker bij HF YOUNG ACADEMY in de W139, Amsterdam. Hoe actueel moet kunst zijn? Moet een kunstwerk iets teweegbrengen in de wereld of staat het helemaal op zichzelf?


13 APR 2016

Report of the expert session Redesigning Democracy, part of the New Europe City Makers Pre-Summit at Pakhuis de Zwijger, Amsterdam.



12 APR 2016

De eerste Staat van Cultuureducatie in de Stadsschouwburg Amsterdam.



29 MRT 2016

KABOOM - Mini boekje n.a.v. de Impact Award met daarin inzichten en uitspraken over het vak van Impactproducent.



16 MRT 2016

Geïnterviewd door De Correspondent over 'Impact, het toverwoord van deze tijd'.



16 MRT 2016

Aandacht voor het bottom up instrument Is Ook Nu op Nieuw Nederland.



24 FEB 2016

Expert meeting - Push It! over de functionele kunstenaar bij SCHUNCK in Heerlen.



15 FEB 2016

Korte documentaire over het artistiek onderzoek voor Mag Stad? in Amsterdam-Noord. De documentaire is gemaakt door Framewerk.


12 FEB 2016

Participatie-debat Mag Stad? met bewoners, bestuurders en ambtenaren van Amsterdam-Noord, Raadszaal Stadsdeelkantoor Amsterdam-Noord.



FEB 2016

Advisor of the New Europeans Team. New Europeans is part of Europe by People, an arts and design programme on the occasion of the Netherlands presidency of the council of the European Union in 2016.



5 FEB 2016

Expertsession on Redesigning Democracy at the New Europe City Makers Pre-Summit in Pakhuis de Zwijger, Amsterdam

4 FEB 2016

The Willem de Kooning Beyond Social Night: questioning traditional design processes in Het Nieuwe Instituut, Rotterdam.



19 JAN 2016

Interview in English on New Europe - Cities in Transition: "Social designers should be involved in shaping society".

Leuk en uitgebreid interview met Nieuw Nederland in aanloop naar de City Makers Pre-Summit.



14 JAN 2016

Project De Buurbouw selected for the new book by Kees Dorst: Designing for common good.



15 DEC 2015

Artikel van Anna van Leeuwen in de Volkskrant over de Impact Award, Kunst met functie.



14 DEC 2015

Juryvoorzitter Adelheid Roosen en ik reiken de Impact Award uit aan de beste Impactproducent. Cultuur in Beeld congres, Fokker Terminal, Den Haag.



10 DEC 2015

Plaatsing Mag Stad?-bord voor Amsterdam-Noord. Buiksloterweg, bij de pont over Het IJ.



25 NOV 2015

Avond met Sabrina Lindemann over de waarde van bottom-up-projecten in stedelijke transformatiegebieden.

16 NOV 2015

Deadline voor inzendingen voor de Impact Award voor de beste impactproducent.



13 NOV 2015

Keynote op het LKCA-congres De Kunst van... Waarde maken over artistieke acties met impact.

30 OKT 2015

Te gast aan tafel bij Observatorium tijdens het Stadsmakerscongres in de Rotterdamse Schouwburg over transformatieprocessen in de stad en de rol van kunstenaars daarin.



23 OKT 2015

Spreker op matchmakersessie FoodLabPeel tijdens de Dutch Design Week over de maatschappelijke impact van kunst.



19 OKT 2015

Aandacht in het Parool voor de Social Benadering Dementie en de Brief aan Mezelf.



17 OKT 2015

Interview door LKCA in aanloop naar het congres De Kunst van... Waarde maken over artistieke acties met impact.

15 OKT 2015

Debat over de samenwerking tussen kunstenaars en maatschappelijke partijen. Met Barbara Visser en Joke Hermsen, o.l.v. Natasja van den Berg.



01 OKT 2015

Nieuwe website van Is Ook live.


24 SEPT 2015

Bewustwordingsactie ‘Brief aan mezelf met dementie’ gelanceerd. Staatssecretaris Van Rijn schreef de eerste brief. Schrijft u ook?

03 SEPT 2015

Debat n.a.v. De Staat van het Theater, de traditionele openingsspeech die de start van het nieuwe theaterseizoen markeert. O.l.v Clairy Polak, met Marjolijn van Heemstra en Robbert van Heuven.

Tabo Goudswaard


14 JUL 2015

Contributed to the new issue of the Spanish Design Magazine Experimenta about Social Design in 'Hollanda'. Design for a better world - 'Diseño para un mundo mejor'.
Tabo Goudswaard

13 JUL 2015

Positieve reactie in De Volkskrant op de eerste geselecteerde projecten bij The Art of Impact.

08 JUL 15

Column ANTI-LANGUAGE recited at the expertmeeting from The Art of Impact and Europe by People at Pakhuis de Zwijger, Amsterdam.

05 JUL 15

Deelnemer debatprogramma DE STAD VAN MORGEN, Over het IJ Festival.


Tabo Goudswaard

01 JUL 15

Initiating a series of meetings around the question: How can the making processes of artists productively relate to societal processes? Starting with an expertmeeting, organized in collaboration with Exploring Future Europe, the cultural program for the Dutch chairmanship of the EU in 2016. Pakhuis De Zwijger, Amsterdam.

Tabo Goudswaard


29 JUN 15

Spreker op het symposium Kunst Gekaapt. Symposium over kunst en nut. Academie van Bouwkunst te Amsterdam.

Tabo Goudswaard


10 JUN15

Vernieuwde website The Art of Impact live.

Tabo Goudswaard


09 JUN 15

Een nieuwe toekomst voor de koepels in Mallegatpark, Rotterdam. Presentatie van de ontwerpvoorstellen voor de gemeente Rotterdam.

Tabo Goudswaard

08 JUN 15

Vernieuwde website ISOOKNU live.

Tabo Goudswaard


19 MAY 15

Talk The Art of Impact met Daniella Groenberg (Adelheid / Female Economy) op het Congres Podiumkunsten, Dordrecht.

Tabo Goudswaard


30 APR 15

Gastspreker Kunst in Transitie van CAL-XL in samenwerking met Cutuur-Ondernemen. Een training voor makers van projecten op het raakvlak van kunst en maatschappelijke ontwikkeling. Noorderparkkamer, Amsterdam Noord.

22 APR 15

Afsluitende bijeenkomst Mag Stad? Academie van stadsdeel Amsterdam West. Lab 111, Arie Biemondstraat 111, Amsterdam West, 14.00 uur.

01 APR 15

Verslag van BKKC Connects: over kansen en veranderend opdrachtgeverschap in de kunsten. Door Véronique Hoedemakers op Publiek Gemaakt.

23 MRT 15

Welke skills van kunstenaars zijn van waarde in de aanpak van maatschappelijke vraagtukken en welke omstandigheden zijn daarvoor nodig. Lezing op het symposium Skills21Kunst in Utrecht.

Tabo Goudswaard


19 MRT 15

Waar liggen kansen in een tijd waarin kunstprojecten niet meer vanuit een opdrachtgever maar uit gezamenlijkheid ontstaan? Presentatie op bkkc connects in Tilburg.

16 MRT 15

Kunst als waardemaker. Lezing op Ruimtekoers, Arnhems festival in en over leegstaand vastgoed.

Tabo Goudswaard


02 MRT 15

Ook Melanie Schultz, Minister van Infrastructuur en Milieu vindt onze borden langs de Beste Omweg van Nederland leuk.

Tabo Goudswaard


19 FEB 15

Met Vwo-leerlingen van het Arte College in Almere invulling gegeven aan de bebording van de Beste Omweg van Nederland.

Tabo Goudswaard


06 FEB 15

Aangesteld als intendant bij The Art of Impact, het nieuwe stimulerings- en onderzoeksprogramma voor kunstprojecten met maatschappelijke impact van het ministerie van OCW en de landelijke publieke cultuurfondsen.

Tabo Goudswaard


05 FEB 15

Masterclass reframen voor SterkTeam. Onderdeel van het Programma Aanpak Jeugdwerkloosheid om de kansen op werk voor jongeren te vergroten. In opdracht van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

04 FEB 15

Online Magazine Beyond Social is launched. Beyond Social is an international and collaborative research and publishing platform on social art and design. It connects professionals and students from different fields of expertise.
Tabo Goudswaard

03 FEB 15

Social Art and Design, Make it work! in Het Nieuwe Instituut. Organisatie en moderatie van publiek programma van de Willem De Kooning Academie. We onderzoeken wat de succes- en faalfactoren zijn om als kunstenaar of ontwerper te werken in een sociale praktijk.

Tabo Goudswaard

28 FEB 15

NOUS SOMMES… Design response towards Charlie. Workshop Creative Activism. How can we reframe the Charlie Hebdo debate?
Tabo Goudswaard

27 JAN 15

Play the game, change the game. Mede-oranisator van deze E-Motive Dag van Oxfam Novib.
Tabo Goudswaard

20 JAN 15

Seminar op de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht, Lezing Social Design.

15 JAN 15

Werkbezoek van een delegatie van de provincie Noord-Brabant aan de Micronation Columbusplein in Amsterdam-West.

14 JAN 15

Guest lecture on The Hague University of Applied Sciences/ Gastles op de Haagse Hogeschool. Minor Community Art.


08 JAN 15

Lezing op het Grafisch Lyceum Rotterdam. Introductie op Social Design.

08 DEC 14

Met de bezoekers van Festival de Energieke Samenleving carehacks maken en het Mag Stad? theorie-examen afnemen.

Tabo Goudswaard

24 NOV 14

Geëngageerde kunstenaar heeft samenleving wel degelijk iets te bieden. Opiniestuk gepubliceerd door Platform BK. Bijdrage van Klaas Kuitenbrouwer en mij aan het cultuurdebat over Engagement in de kunst.

Tabo Goudswaard

20 NOV 14

Expert at Redesigning Business masterclasses and symposium. Exploring new business models.

Tabo Goudswaard

07 NOV 14

The SDFWP publication is also available in English now.




03 NOV 14

Versterking verbinden Kunst en cultuur met Zorg en welzijn. Presentatie bij een rondetafelgesprek op het ministerie van VWS met als doel het verkennen hoe de verbinding tussen zorg, welzijn en kunst en cultuur in beleid en praktijk verder gestalte kan krijgen.

28 OKT 14

Presentatie op de Social Art Lab. Een bijeenkomst over de kruisbestuiving tussen cultuur en andere sectoren.

25 OKT 14

Artikel op PUBLIEK GEMAAKT nav. het verschijnen van de publicatie SDFWP. 'Ik wil de werking van kunst in de maatschappij juist opnieuw bekijken, omdat ik denk dat kunst wel degelijk flinke invloed kan hebben.’

Tabo Goudswaard

24 OKT 14

SOCIALDESIGNFORWICKEDPROBLEMS/UNFINISHED Presentation and debate at the Dutch Design Week. 15.00 hrs / Auditorium Design Academy, Emmasingel 14, Eindhoven. Admission is free.

15 OKT 14

Publicatie SOCIALDESIGNFORWICKEDPROBLEMS beschikbaar.



02 OKT 14

Start Mag Stad-Academie in Amsterdam West. Een zes maanden durend programma waarbij bestuurders, ambtenaren en burgers onderzoeken wat er nodig is om burgerparticipatie vorm te geven.

Tabo Goudswaard


25 SEP 14

What the **** are social practices? Presentations of social designer Tabo Goudswaard & artist / urban curator Sabrina Lindemann. Open program Beyond Social, investigating art & design in fields of transition 19:00 hrs / Grote Zaal WdKA, Wijnhaven 61, Rotterdam. Admission is free.

Tabo Goudswaard

Per 01 SEPT 14

Docent Social Practices voor vierdejaars studenten op de Willem de Kooning Academie, Rotterdam.

25 JUN 14

Afsluitende sessie van het evaluatieproject Is ook van jou voor de regiegroep van zorgorganisatie Carintreggeland. Met o.m. de MaakMuur: verzameling fouten gemaakt door de medewerkers in hun werk.

maakmuur

24 JUN 14

Workshops Mag Stad? op de werkconferentie Sociale Innovatie van Portaal en bij de Gemeente Amersfoort.

Mag Stad?

24 JUN 14

Paradox Praktijk Atelier: evaluatiebijeenkomst voor organisaties die deelnemen aan de Praktijk Proef Amsterdam. Dit is een grootschalige test om files in de regio Amsterdam te verminderen van Rijkswaterstaat, de gemeente Amsterdam, de provincie Noord-Holland en de Stadsregio Amsterdam.

PraktijkProef Amsterdam

06 JUN 14

Extern deskundige voor het eindexamen van de master Interieurarchitectuur aan de HKU.

hku


03 JUN14

Website voor carehacking online. Hack de zorg!.

tabo


09 MAY 14

Gastcollege over MagStad? op de Rijksuniversiteit Groningen.

09 APR 14

Start Community of Practice rond het thema artistieke interventie. Op initiatief van de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht.

26 MRT 14

Er zijn twee nieuwe organisaties die met ons willen onderzoeken welke ruimte er is voor initiatief van bewoners. Woningcorporatie Portaal en Gemeente Hengelo.

magstad


04 MRT 14

De Mag Stad? website is nu online.

magstad


21 FEB 14

Op gebiedsontwikkeling.nu schrijft André Schaminée over Mag Stad? Nieuwe lessen voor de gebiedsontwikkelaar.

socialdesign


17 FEB 14

Bijeenkomst waarbij we de bevindingen uit het social design onderzoek voorleggen aan een team van experts. Deelnemers zijn Hans Vermaak, Jeanne van Heeswijk, Kees Dorst, Paul Gofferjé en Timo de Rijk.

1 JAN 14

Presentatie op uitnodiging van Kennisland over het ontwerptraject met ING/Nationale Nederlanden rond financieel bewustzijn + eerste inzichten uit het SDFWP-onderzoek. 17.00 tot 19.00 uur, Keizersgracht 174-­‐4, Amsterdam.

socialdesign

22 JAN 14

Expert tijdens de Winter School, ontwerp-workshop voor studenten van de Academie van Bouwkunst in Amsterdam.

20 JAN 14

Lees mijn column op de weblog van Stadsleven: Social design for a happy city.

socialdesign


15 JAN 14

Publieke sessie social design onderzoek in auditorium Het Nieuwe Instituut. Welkom om 19.30 uur.
socialdesign

13 JAN 14

Gastlezing eigen werk en social design op de Willem De Kooning Academie in Rotterdam.

13 DEC 13

Kunst helpt Tussenstand van SDFWP op Metropolis M.

socialdesign

07 DEC 13

Kritiek in november-nummer de Architect Tijd voor een andere rol van kunst en ontwerp in de samenleving.
socialdesign

04 DEC 13

Jaarboek RUIMTEVOLK De waarde van Social Design. Uitgebreid interview door Judith Lekkerkerker.

socialdesign


03 DEC 13

SDFWP 3: SOLUTIONS? Publieke presentatie van ontwerpvoorstellen door teams SDFWP van 20.00 – 22.00 uur in Pakhuis de Zwijger in Amsterdam. socialdesign

27 NOV 13

NEW COLLABORATIONS Presentation at the Sandberg Institute for the completion of the Rietveld Research Residency of Sjaak Langenberg & Rosé de Beer socialdesign

31 OKT 13

Debat Wijkwaardenhuis Te gast bij Kunst werk tóch in het Wijkwaardenhuis. Debat rond vraagstuk: Hoe heeft het artistieke individu invloed op het bureaucratische collectief van instituten en beleidsmakers?

19 OKT 13

The Art of Solving Wicked Problems Interview with Yu-Lan van Alphen, Programme Manager Culture and Cohesion at DOEN Foundation in Connecting the Dots Magazine, DDW Eindhoven 2013.

socialdesign


18 OKT 13

Niet weer zo'n projectje Journalist van Elsevier liep mee met ontwerpteam SOCIALDESIGNFORWICKEDPROBLEMS.

socialdesign


24 OKT 13

Dutch Design Week 2013 We presenteren onze tussentijdse bevindingen na anderhalve maand praktijkonderzoek naar SOCIALDESIGNFORWICKEDPROBLEMS.

socialdesign


25 SEPT 13

Metropolis M over social design Artikel over social design naar aanleiding van de Amsterdam Urban Innovation Week.
socialdesign


13 SEPT 13

Social Design als truffelvarken?
Artikel over het project Mag Stad? op RUIMTEVOLK. Samen met Geen Kunst en Stadsregio Rotterdam ontwikkelen we een vernieuwende aanpak om tijdelijke initiatieven te bevorderen.


bjw

27 SEPT 13

Beijing Design Week 2013 Guest speaker on the Smart City 2013 international symposium. Symposium theme: “The Dao of Being Smart".

bjw

17 SEPT 13

Amsterdam Urban Innovation Week Presentatie over Social Design in Pakhuis De Zwijger.

AUIW


17 SEPT 13

Gouda Noord is ook Is Ook wandeling in het kader van een onderzoeksproject naar de woonwensen van bewoners in deze wijk.

Is Ook


07 SEPT 13

Amsterdam-Noord Is ook Op zaterdag 7 september worden tijdens het Virtueel festival Zo niet dan toch door deelnemers “is ook-jes” gemaakt tijdens een wandeling door Amsterdam Noord.

IsOok


06 SEPT 13

Kick-off SDFWP Op vrijdag 6 september om 13.30 uur begint het publieke ontwerptraject van SOCIALDESIGNFORWICKEDPROBLEMS.

tot 09 AUG 13

Oproep aan kunstenaars en ontwerpers Meld je aan voor het publieke onderzoek SOCIALDESIGNFORWICKEDPROBLEMS! We zoeken ervaren kunstenaars en ontwerpers die met hun werk maatschappelijke impact willen hebben.

03 JUL tot 24 JUL 2013

No Show uitgezonden op TV West



tot 28 JUN 13

Problemen gezocht! . Het Nieuwe Instituut, Twynstra Gudde en social designer Tabo Goudswaard doen in samenwerking met Stichting DOEN een publiek onderzoek naar de inzet van sociaal ontwerp voor taaie problemen. Dit is een Call voor personen of organisaties die zich eigenaar voelen van zo’n zogenaamd ‘wicked problem’.

30 MAY 13

New Rules - Come, see and discuss! You are cordially invited for a talk on Social Design by Tabo Goudswaard en André Schaminée at the Rietveld Academy, Amsterdam. Tabo graduated in 2009 from Fine Arts, Andre works as consultant and they take art to new places. Right into a domain where the artist meets consultancy and art can have a different effect: a direct social impact. They do things differently. Why and how this works is what Tabo and Andre will discuss. This talk and the follow-ups is intended to discover new possibilities and finding new contexts in which art now exists - and where it could exist outside the white cube and the black box.

zorg

16 MAY 13

Round table session on Social Design at "What Design Can Do - An International Event About The Impact Of Design", Amsterdam Participants: Kars Alfrink - Emer Beamer - Alastair Fuad-Luke - Tabo Goudswaard - Pieter Jan Stappers. Moderation: Andre Schaminée - Klaas Kuitenbrouwer.

social design

07 MAY 13

GEEN KUNST presentatie op het CVZ-Symposium Best Practices in de langdurende zorg: "Andere kijk op kwaliteit". Trends en kansen vanuit social innovation toegepast op langdurende zorg.
zorg

09 MRT 13

Verslag première No Show in het AD.

Gouda


08 MRT 13

Première No Show Gouda.

Gouda


08 FEB 13

Interview met Gouwestad TV over No Show.

Gouda


25 JAN 13

Omroep Zeeland over de slotdag van het project Krot of Kans en het Krimpfestival.

krimp

07 JAN 13

Artikel "No Show" in het AD.

No Show


07 JAN 13 tot 12 FEB 13

Geen Kunst Expositie

Geen Kunst combineert de creativiteit van kunstenaars en ontwerpers met de doelgerichtheid van adviseurs van Twynstra Gudde. Het afgelopen jaar boden wij inspiratie voor organisatieontwikkeling, brachten we evaluaties van hoofd naar hart, ontwikkelden we een fictieve en spraakmakende publiekscampagne voor Rijkswaterstaat en ontwikkelden we een nieuw denkkader voor participatie. Dit deden we voor overheden, corporaties, waterschappen en organisaties uit de zorg en de financiële sector.

Met deze expositie markeren we het moment dat Geen Kunst de status van volwaardige adviesdienst binnen Twynstra Gudde heeft gekregen. De expositie bevat bijdragen van Anton der Kinderen, Hugo Schuitemaker, Maartje Smits, Project Wildeman en Tabo Goudswaard.

U bent van harte welkom bij het hoofdkantoor aan het Stationsplein 9 in Amersfoort.

Geen Kunst

20 DEC 12

Persinformatie "No Show"

Onconventionele bewonersparticipatie in Kort Haarlem Realitysoap rondom leefbaarheid in Goudse wijk

No Show


03 NOV 12

Als Wilderswebwinkel in de Appel Arts Centre tijdens de Museumnacht Amsterdam.

Tabo Goudswaard


31 OKT 12

Artistieke interventie op de bijeenkomst "ondertekening intentieverklaring Economie & Ecologie in Balans". Bedrijfsleven, natuurorganisaties en overheden slaan handen ineen voor groene groei in Eemsdelta. I.s.m. Maartje Smits als 'Geen Kunst'.

Tabo Goudswaard




12 OKT 12

Publicatie van het artikel Wicked Problems, geschreven door 'Geen Kunst' collega André Schaminée, in Issue No. 1 van The Alpine Review.

Tabo Goudswaard

11 OKT 12

Expertsession: At Risk from Rijksakademie Resident Céline Berger to identify the risks of the collaboration between artists and businesses. @ Goethe Institute Amsterdam.

11 OKT 12

Tijdens het congres Time to Maintain van Rijkswaterstaat een fictieve publiekscampagne 'In Control' gepresenteerd i.s.m. Project Wildeman.

Rijkswaterstaat In Control


08 OKT 12

Het Parool over de opening van Stem Terug/Vote Back in de Appel Arts Centre.

Appel


05 OKT 12

In de Appel Arts Centre Expositie over de politiek in het huidige medialandschap en de rol hierin van de kunsten. Net als de politiek wordt ook het culturele veld verweten dat het zijn maatschappelijk draagvlak heeft verloren. Vanaf 17.00 uur de opening met o.a. WildersWebWinkel.

Appel

20 SEPT 12 t/m 23 SEPT 12

WildersWebWinkel op Offprint/Unseen: a book fair of international publishers, artists and designers showcasing the best of contemporary art publications.

12 SEPT 12

Killscreendaily over de Virtual Sculpture Garden. Headlines: Electing the Freshman Class to the UN of Gaming door Jason Johnson.

11 SEPT 12

WildersWebWinkel in de media Interview met Peter Zantingh van NRC: Geef ‘ns een Geert kado: shirts, tassen en deurmatten met Wilders erop, overgenomen door de Telegraaf: Webwinkel met Wilders-prullaria. en een item in het PowNews:
Get Microsoft Silverlight Bekijk de video in andere formaten.

01 SEPT 12 t/m 31 DEC 12

Real Life Soap. Gefilmde reeks afleveringen maken met en over de buurtbewoners van de Goudse buurt Kort Haarlem. In opdracht van Woonpartners Midden-Holland.
Woonpartners

15 JUL 12 t/m 06 AUG 2012

Binnengrenzen. Een artistiek onderzoek waarbij medewerkers van een grote zorginstelling in het zuiden van Nederland de verborgen grenzen in hun werk benoemen en markeren. Veranderkundig traject met en in opdracht van adviesbureau Twynstra Gudde.

Twynstra Gudde

04 JUL 2012

Uitnodiging WildersWebWinkel, een initiatief ter bevordering van het cultureel ondernemerschap van de Nederlandse kunstenaar. De enige doelstelling van deze webwinkel is het verdienen van geld voor kunstenaars. ‘s Neerlands kunstenaars: trekt allen uw stoute schoenen aan en ontwerp goedkope, leuke en simpele Geert Wilders-producten en biedt ze aan op de website www.wilderswebwinkel.nl - Geef ‘ns een Geert kado.

Wilderswebwinkel



14 JUL 2012 Come out and play festival

Kom langs in onze "Virtual Sculpture Garden" op het COME OUT & PLAY FESTIVAL, Governors Island, New York, NY. I.s.m. Sander Veenhof en Mark Skwarek. Come out and play festival

JUN 2012

Artist in residency in Terhole (Zeeland). Casestudy voor Het Instituut en No Academy. Aanleiding is een hulpvraag van het Ministerie voor Binnenlandse zaken en de Provincie Zeeland: Hoe kunnen we omgaan met de bevolkingsafname (krimp) in dit gebied? I.s.m. Domenique Himmelsbach de Vries.

Zeeland

11 MAY 2012

Walkshop; The Power of Problems. Break out sessie voor Stichting Doen en No Academy op What Design Can Do.

what design can do

08 MAY 2012

Ontvangst gasten internationale bezoekersprogramma van Premsela: Miriam Lerner, directrice van Museu da Casa Brasileira, Aditya Dev Sood, oprichter van Center for Knowledge Societies in India en Mikhail Smetana, design director van Strelka instituut en vooraanstaand grafisch designer in Moskou. Centraal tijdens het bezoek staat de betekenis van ‘social design’ voor huidige generatie ontwerpers en de rol die ontwerpers kunnen spelen bij het aandragen van oplossingen voor actuele maatschappelijke vraagstukken.

26 APR 2012

Deelnemer in Kunst moet Rollen bij CBKU. Strategie voor Landschap Erfgoed Utrecht en de Pyramide van Austerlitz. Voor verbinding tussen de verschillende locaties, tussen heden en verleden en tussen de verschillende bezoekers: Het Land van Gewoon Zomaar
.

CBKU

05 APR 2012

Expertsessie rond de Papa-app, een smartphone app voor parallelle participatie in OPEN COOP.

20 MRT 2012

Leuke aandacht voor het artwork van het HIT ME TV album bij De Wereld Draait Door.

09 FEB 2012

HIT ME TV

Met de bandleden van HIT ME TV de videoclip gemaakt van hun nieuwe nummer "New York Kids". Van het tweede album met de titel "IIII III I". De cd-presentatie in Paradiso is op woensdag 14 maart 2012.




16 JAN 2012 tot 20 JAN 2012

Social Design expert bij "Het Buro voor directere democratie". Hogeschool voor de Kunsten Utrecht.

Onderzoeksvraag: Als systemen om ons heen instorten, welke andere vormen van zelforganisatie kunnen we dan ontwerpen?

01 DEC 2011

PaPa-app voor Parallel Participeren beste idee bij pitch voor Social Design-projecten.

rapport</a>